Hengelsport een fijne hobby

mijnvader Het liefste vis ik met de vaste stok heerlijk naar je dobber turen en proberen te lezen wat daar onder bij het haakje gebeurt een geweldige bezigheid, hengeltje d’r in visje d’r uit drillen en kijken wat voor aardigst er nu weer spartelt.
In mijn jonge jaren was mijn vader de grote  inspirator op vis gebied, met zijn bamboehengel en later de eerste insteek holglas stok van Mitchel/Albatros, samen met zijn broers vissen bij Oost en Westgraftdijk, de ringvaart van de Wormer maar ook uitstapjes naar de Vinkeveense plassen en natuurlijk thuis in de Ringvaart. Veel van zijn manier van vissen gebruik ik anno 2023 nog steeds en het werkt.
 
 
 
mijnvader 20200811 200354 kl
In 2017, 2019 en 2022 kampioen vissen van recreatiecentrum "de Kluft" in het kanaal van Ossenzijl naar Steenwijk waar we 2 avonden vissen voor het hoogste aantal kilo's vis.Ik was steeds de gelukkigste en behaalde daarmee het kampioensschap.

 

klik hieronder voor meer verhalen hieronder

Mijn visstoel/kist en de bijzaken

Na een aantal jaren een viskruk en tuinstoel gebruikt hebben heb een Crestastoel omgebouwd en met wat aanpassing een frontbar, aasbox en tafel gemaakt. De Crestastoel was niet handig bij het vissen aan de Zaan dus maar een rive zitkist aangeschaft. Ook de opslag in de technische ruimte van mijn appartement voldeed niet geheel dus nog maar het een en ander gewijzigd. 
 
 

Krommenie Kerksloot/Indijk 17-04-2023

Ik wilde eigelijk naar de Stet in Limmen maar vanwege een afsluiting was dit lastig en dus maar vissen in Krommenie.
De vangst was behoorlijk goed in even 2 uurtjes 15 vissen karper, voorn, brasem en een roofblei. Niet slecht hoor.
Het was ook een test met de sensas 11,5 mtr zonder laatste deel dus vissen op ongeveer 8,5-9 mtr.
Water was niet diep ongeveer 1 meter en dus ging Wim met de staande haak en een 0,8 grams dobbertje 14/100 lijn en 8/100 onderlijn met haakje 16 en 2 maden en wat zelf bedacht lokvoer even pielen.

Even verkennen voor de 55+ wedstrijden wel een prachtig stekje.

de Zaan 22-04-2023

Aanvankelijk leek het een mooie visdag te worden maar eerst boodschappen doen en daarna maar eens kijken hoe het gaat. Naast ons appartement zit een relatief hoge kade met een brede baan beton waar ik met mijn Crestastoel net niet op paste. Dan maar er voor met veel wijzigingen aan de verstelbare poten gedaan maar handig zitten was het niet dus volgende keer naar de ander kant en in het gras/zand zitten. Het voertje had ik mee genomen uit de diepvries (over van aflopen maandag) dus met wat casters erbij en wat knipwormen was dit snel klaar.

Uitpijlen ging goed alhoewel het was een stukje dieper dan ik verwachte, dus snel wat maden aan de haak en oeps de stroom en wind namen dobber en aas behoorlijk mee. Dus wat extra loodjes en van staande haak naar een onderste loodje op de bodem en ja hoor gelijk beet maar na wat tegenwerking los van de haak. Maar mijn volharding werd beloond en in ongeveer 3 kwartier 4 leuke voorns en 1 kleine brasem. De regen waar ik niet op gekleed was werd mijn spelbreker en dus maar snel ingepakt en opgeruimd waardoor mijn stoel kapot ging.
Dus op zoek naar een nieuwe zetel. We hebben maar een rive zitkist met 25 mm poten aangeschaft i.v.m. de accessoires die ik in gebruik heb.

Limmen Het Stet 02-05-2023

Toch maar verkennend vissen in dit water. Niets helemaal niets gevangen wel veel kennis opgedaan, maden niet doen en lokvoer zo donker mogelijk, water zeer helder en niet diep ongeveer 135 cm.

Gelijk nieuwe zitkist uit proberen.

Krommenie Kerksloot/Militaireweg 18-05-2023

Leuke vissloot met brasem en giebel.
Lijkt wel wat op het Kanaal van Ossenzijl naar Steenwijk.

Krommeniedijk Woudpolderweg 28-05-2023

Lastig vissen omdat het ondiep was (0.40 cm) maar wel heerlijk rustig geen bootjes. Aardig gevangen voorns en bliekjes en heel veel giebel.
Mooi zicht op Krommeniedijk en in de verte Beverwijk
 

de Zaan naast De Halm 31-05-2023

Heerlijke vismiddag ruim 30 stuks niet heel groot maar wel sterk. Stevig windje van links naar rechts een ja hoor de sluis in Zaandam stond flink open dus een lekker stroompje er ook bij.
Drieluik bij mijn appartement.

de Zaan naast De Halm 03-06-2023

Heerlijke visdag samen met Hennie Dijkgraaf mijn vismaat en vriend, samen een paar leuke strijdlustige brasems, veel voorm en bliek en als verrassing een mini snoekbaarsje.
Met mijn vismaat Hennie.
Wederom een mooie schoone en blanke brasem.
 
Hennie ook een mooi exemplaar.

de Zaan naast De Halm

Tja, 5:30 uur wakker, vervelend? Nee! Helemaal niet, snel een lokvoertje gemaakt en de maden en wormen gepakt met de, lift naar beneden, 25 meters lopen en zitten aan de Zaan. Dus als ze me missen? ben ik vissen. Lekker gevangen groot en klein.

De Zaan 18, 23, 24, 26 en 27-06-2023

Heerlijk vissen op de 18e in de avond en de overige dagen in de middag van 13:30 uur tot 18:30 uur.
Heel veel grote brasems gevangen allemaal rond 1 á 1,5 kg ook wat baars en aardig wat voorns gevangen met steeds wisselend aas. (maden, casters en wormen)

Gewoon even een middagje vissen, lekker temperatuurtje, wening wind en niet al teveel boten op de Zaan. Behoorlijk gevangen ook redelijk grote brasems 1 forse baars en wat leuke voorns niet slecht hoor zo vlak bij de deur.

Het aantal vissen per dag lag rond de 40.

 
 
Heerlijk zo vlak bij huis in juli 2023.

Flink veel brasem, voorn maar ook een wolhandkrab

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

55+ vissen met hengelsport vereniging Kennemerland.

Vorig jaar belde Kees een oud collega van de NZH/connexxion mij op met de vraag of ik misschien interesse heb om aan de 55+ competitie van HVK te deelnemen, na ampel beraad zei ik ja wat dus gelijk resulteerde in een lidmaatschap van een 2e vereniging.

Enfin in april maar eens kennis gemaakt met de overige deelnemers, het wedstrijdschema en uitleg over de wedstrijdreglementen tijdens een gezellige en leerzame avond in het clubgebouw van Elza Boules

Het is maar goed dat gezelligheid belangrijker is dan het aantal vissen dat gevangen wordt.

De eerste wedstrijd ging het om de Many Kanonbokaal vissen in “het Stet” te Limmen een water waar weinig vis aanwezig was en totaal 5 vissen met 13 deelnemers betekent dat de meeste deelnemers een “nul” bij de vangsten kregen waaronder ik.

 

Bij de tweede wedstrijd was in de "kerksloot" in Kommenie en bracht meer geluk behalve voor mij, alles heb ik geprobeerd van een 0.8 gr tot 0.4 gr dobbers, staande haak, 1e valloodje op de grond, haak van de grond maar niets gevangen, maar toch wat beweging bij de dobber en ja natuurlijk verspeel je dan een aardige brasem die ik vals gevangen had (rugvin). (De overpeinsing van deze middag is dat mijn maden en casters slecht waren “oud” en ze stonken ook nog na een wasbeurt en hetzelfde gold ook voor de mestpiertjes die waren bewegingloos) Je gaat wel twijfelen of je nog wel kunt vissen hoor snel vergeten deze ervaring.

 

Dan de omslag met de derde wedstrijd "Westerwatering" in Zaandam een leuk water hoor aan de Else Mauhsstraat er zat vis, behoorlijk veel vis en de beste van deze dag viste er 108 in zijn netje, en ik zei de gek deed het met 72 ook goed.

De 4e wedstrijd kon ik niet aanwezig zijn ivm een bezoek aan het ziekenhuis en gezien de uitslag heb ik niet veel gemist in het water rond de Beverwijkse Bazar.

 

Noordhollands kanaal t.o. Spijkerboor op 15juni 2023.

Lekker visweer met maar 9 deelnemers en wel wat gevangen van 16 stuks en ook helaas 0 maar zelf ving ik er 4 in de eerste anderhalf uur en daarna niets meer. Het is jammer dat dit viswater dat bekend staat als uitstekend niet meer vis heeft opgeleverd voor ons allemaal, en ja het is natuurlijk vissen en die bepalen zelf wel of er gegeten wordt. Over een paar weken komen we hier terug en hopen dan op een beter resultaat.

 

Vanaf mijn stek gezien rechts Tom en Daan en aan mijn linkerzijde Jack met alle aandacht voor zijn dobber.
 

Krommenie bij Mercuryplein/Whitestraat in de Indijk op 22-06-2023.

Eeen heerlijke vismiddag welliswwaar begon ik later vanwege een bezoek aan het ziekenhuis. Het mocht de pret niet drukken want er was al aardig gevangen dus tijd voor de achtervolging.
Na een uur niets gevangen dus aan de aanpassingen, knippen der wormen, van staande haak naar licht slepend, 2 piertjes/2maden en ja succes, de dobber glijd heel langzaam naar rechts en naar beneden en schiet dan weg het elastiek komt strak te staan en laat circa 3 á 4 meter van zichzelf zien. Pats!! aan het bonken van de top weet je dit is een paling.
Na een paling weet je dat je even niets meer vangt op je stek dus geduld veel geduld en de dobber blijven bekijken.
Tja en dan een bliekje met accrobatiche talenten want bij het zetten van de haak sprong hij een meter boven het oppervlak uit,. Hij telt wel mee in de aantallen 2 dus niet veel maar we hebben nog een klein uurtje.
Mooie foto gemaakt door Jack Valk.
Maar mijn geduld werd beloond door een knappe brasem van net geen 50 centimeter dus eind goed al goed.

 

Kerksloot/Militaireweg Krommenie

Aardig visweer met wat dreiging van regen we hadden meer last van het vliegverkeer dan he beetje regen dat in de laatste 10 minuten op on viel.
De vangsten waren van redelijk tot matig maar iedereen had vis in het net.
Zelf had ik nog een grote plastictas met tak aan de haak die ik zonder brokken weer kon verwijdern.

 

Noord-Hollandskanaal i.p.v. de Zwarte Markt.

Wederom lekker visweer.

Brasem 52 centimeter en een heerlijke lange drill.

Vissen in de dorpssloot

Vandaag hebben we met 12 deelnemers gevist in Het Stet in Limmen en de vangsten waren aanzienlijk beter dan begin mei toen maar 5 vissen werden gevangen

Gerrit van Weert had het parcours ruim uitgezet maar het was ff zoeken naar een schoon visplekje tussen dichte begroeiing met waterplanten. Direct vanaf het (te vroege) beginsignaal werd vis gevangen maar na een uur werd het steeds stiller. Behalve bij Bert Castricum die 47 vissen ving waarvan 38 baarzen. Helaas voor Bert want baars telt niet mee.

Tom Moolevliet ving een zeelt en staat hiermee samen met Bert op de foto. De wedstrijd is gewonnen door Gerrit van Weert die op stek 8 maar liefst 55 vissen ving. Daarnaast op stek 7 liet Tom Moolevliet 23 stuks tellen. Om de derde plaats werd door 3 vissers gestreden die naast elkaar zaten. Daan vd Venne op stek 4 werd nipt derde met 18 vissen gevolgd door Kees Schotanus op stek 6 met 17 stuks en Jack Valk werd vijfde op stek 5 met 16 vissen.

Opvallend is dat de beste 5 in de uitslag op de stekken 4 t/m 8 in het midden van het parcours zaten. De kop- en staartstekken vingen deze keer minder.

Kerksloot/Militaireweg Krommenie

Bij de Whitestraat was vissen door de storm "Poly" onmogelijk gemaakt dus dan maar naar de Kerksloot.

De Kluft kampionsschap 2023

Helaas geen 4e keer kampioen maar een 6e plaats met 1640 gram maar wel heel veel visjes was ook leuk.

 2x avondje vissen in de Zaan op 14 en 15 augustus

Heerlijk weer, wienig boten en heel veel brasem.

Militaireweg/Kerksloot Krommenie

Vissen in Krommenie leverde slechts 3 visjes op en ook nog eens 3 verspeelde. Het was lastig vissen met veel troep op de bodem en het oppervlak.